Erfarenheter från MTBO året 2022

2022 blev ett år med fler mountainbikeorienteringsarrangemang än någonsin tidigare och det arrangerades både svenska och internationella värdetävlingar i Sverige.

Magnus Blåudd
Magnus Blåudd
Erfarenheter från MTBO året 2022

Totalt blev det 24 stycken MTBO-tävlingar där SportIdent Air+ med SIAC användes.

Tidtagningsutrustningen som Blåudd MTBO hyr ut har använts på alla 11 tävlingar i Svenska Cupen MTBO, SM i mountainbikeorientering, VM i mountainbikeorientering med publiktävlingar och världens största orienteringstävling O-Ringen.

Här nedan beskrivs några erfarenheter från användandet av SportIdent Air+ på både svenska och internationella värdetävlingar under 2022.

Gammal sträcktidsskrivare
Den troligen mest skräckinjagande händelsen under hela året inträffade en tävlingsmorgon när utsättarna kom tillbaka från skogen och skulle läsa av sina pinnar för att kontrolleras mot utsättarbanan - det är ju det som är kvalitetsmetoden för att se till att enheterna sitter rätt - men kodsiffrorna på alla enheter skrevs ut som 255 och tiden var 00:00:00 (se bilden nedan). Som tur var gick det att istället läsa av SIAC pinnen med SI-Config på en dator och då var alla kodsiffor och tiderna korrekta. Det här berodde troligen på gammal programvara i sträckkodsskivaren och den kunde därmed inte tolka formatet hur stämplingarna var lagrade i en SIAC.

Alla kontroller verkade ha kodsiffra 255 och tiden 00:00:00

Alla kontroller verkade ha kodsiffra 255 och tiden 00:00:00

Backup stämpling
På VM krävs att man har backuptidtagning av någon form, därför utrustades varje kontroll med dubbla enheter och det fanns både en BS11 som ger den långa räckvidden samt en "vanlig enhet med hål" utifall den andra skulle lägga av. Tanken var att om deltagaren inte skulle få signal vid en kontroll skulle den helt enkelt kunna stämpla i hålet istället. Varje deltagare tilldelades även dubbla SIAC pinnar. Eftersom varje SIAC har ett inbyggt chip för traditionell stämpling i hålet är det med denna metod egentligen dubbel-dubbel-backup, men det fungerade bra och kommer säkert att användas på internationella värdetävlingar igen framöver. I tillägg till detta filmades mållinjen och en traditionell fotocell registrerade tiden för varje deltagare när den gick imål.

På O-Ringen användes precis som andra svenska värdetävlingar stiftklämma som backup. Tanken är då att om deltagaren inte får signal (med ljud och ljus från SIAC-pinnen) kan man stämpla med stiftklämman i kartan och på så sätt visa att man besökt kontrollen.

Kanske kommer vi i framtiden få se kontroller utrustade med BS11 för den långa räckvidden och en "vanlig enhet med hål" för backup? Det är en bra kompromiss och då skulle man på ett relativt enkelt sätt hamna på en nivå där det är möjligt att stämpla med hjälp av SIAC-pinnens inbyggda backup chip oavsett om BS11 enheten eller SIAC-pinnen lagt av. På detta sätt skulle man slippa stiftklämma som känns lite ålderdomligt och "vanliga" enheter finns det gott om. En tidigare farhåga har varit att det skulle uppstå störning mellan BS11 och den vanliga enheten, men så är alltså inte fallet.

Laddning av enheter
Alla BS11-enheter är utrustade med ett kraftfullt laddbart batteri som räcker upp till 75 timmar. En erfarenhet är att om man har två tävlingar dagarna efter varandra behöver inte enheterna laddas under natten. Men när man har flerdagarstävlingar som VM och O-Ringen där enheterna är igång länge flera dagar i rad, måste man se till att ladda enheterna allt eftersom enligt ett schema. Detsamma gäller mållinjen, men eftersom den känns lite viktigare brukar alla arrangörer se till att ladda den varje natt.

Måldomare vid masstart, safett och jaktstart
Vid masstart, stafett och jaktstart är det viktigt att tänka på hur två deltagare som passerar mållinjen samtidigt ska skiljas åt om man inte vill ha delade placeringar. Upplösningen på den tid som registreras av SIAC-pinnen är inte tillräckligt hög för att skilja på deltagarna utan man måste använda en måldomare.

Vanligtvis används den elektroniska mållinjen som "huvuddomare" och en måldomare separerar om två deltagare får samma tid, då kan det även vara lämpligt att filma mållinjen för att kunna gå tillbaka och bedöma. Alternativet är att först låta måldomare döma ordningen och därefter stämpla ut deltagarna med traditionell "stämpling i hålet" i den ordning som måldomaren bestämt, dvs utan att använda elektronisk mållinje. Den första metoden användes på VM där färre deltagare (och alla i samma klass) går i mål samtidigt och man vill ha resultaten live. Den andra metoden användes på O-Ringen, den är betydligt lugnare och enklare när tävlingen pågår timme efter timme med blandade deltagare från olika klasser.

Transport av utrustningen
Vanligtvis skickas utrustningen med DHL, den kommer då fram efter två-tre dagar till en Servicepoint där arrangören kan hämta ut den när det passar. Några gånger under året har det varit tävlingar två helger i rad eller med bara några dagars mellanrum. Då har vi löst det genom att arrangören själv ordnat transport från föregående tävling, det kräver lite mer samordning men samtidigt är det ju alltid smart att kunna utesluta risken att den blir fast någonstans på vägen. När det finns möjlighet skickas utrustningen i god tid för att arrangören ska kunna bekanta sig med den i lugn och ro.

Nu ser vi fram emot ännu mer "orientering i full fart" under 2023!