Ny sajt om mountainbikeorientering

I början av 2024 lanserades en ny sajt som handlar om mountainbikeorientering. Där hittar man artiklar om kommande tävlingar och annat som kan vara bra att veta för den som gillar mountainbikeorientering.

Magnus Blåudd
Magnus Blåudd
Ny sajt om mountainbikeorientering

Nu har mountainbikeorientering funnits i Sverige i mer än 10 år och det arrangeras årligen flera mycket bra tävlingar med hög kvalitet på kartor och banor. Sporten är etablerad men måste såklart fortsätta utvecklas, den nya sajten vill försöka locka fler deltagare genom att på ett familjärt sätt skriva om dom tävlingar som finns.

Det finns många som har intresse av orientering, mountainbikecykling och konditionsidrott. För att nå dom måste tävlingarna och sporten marknadsföras, sajten gör det möjligt att skriva artiklar som kan spridas på internet och i sociala medier - för att göra reklam för tävlingarna helt enkelt.

Artiklarna handlar framförallt om det som händer i framtiden, bevakning av vad som redan hänt finns till stor del på Svenska Orienteringsförbundets hemsida. Det kommer även finnas hjälpfulla artiklar om vad man behöver för utrustning, hur man hittar en tävling och hur man anmäler sig. Men såklart finns det även utrymme att skriva om olika detaljer när man arrangerar tävlingar, ritar kartor eller annat som är unikt för sporten och där kunskap behöver delas.

Läs mer om MTBO

På sajten finns redan artiklar om:

Satsar på att skriva om kommande tävlingar

Under våren siktar sajten på att skriva om Svenska Cupen och SM i mountainbikeorientering. En from förhoppning att kunna locka fler deltagare än vanligt till Veteran-VM som avgörs i Danmark finns också, det kan vara en bra språngbräda för att få in fler deltagare på tävlingar både i Sverige och andra länder.

Alla kan hjälpa till med sajten

Sajten finns som öppen källkod på GitHub och den som vill skriva artiklar eller göra förbättringar kan göra det på flera olika sätt. Den som har eller skapar konto på Github kan klona sajten, köra den lokalt för att sen skicka in "Pull request" med dom ändringar som man vill göra. Den som tycker det är för komplicerat med GitHub kan skicka text och bild med mail. Det finns också ett web-baserat interface att göra ändringar på, men det är inte aktiverat fullt ut ännu.

Hitills har två stycken bidragit till sajten och förhoppningsvis blir det fler framöver.

Utveckling av sajten

Det är Magnus Blåudd som är initativ tagare till sajten. Redan 2021 registrerades domännamnet mountainbikeorientering.se och sen dess har han funderat fram och tillbaka på vad som skulle finnas där. Nu blev det till att börja med en blogg som tipsar om olika tävlingar och annat man kan behöva veta för att hålla på med mountainbikeorientering. Men tiden får utvisa vad det kan utvecklas till framöver. Magnus har jobbat med öppen källkod i mer än 20 år så det var naturligt att texter och kod till sajten släpptes som öppen källkod.

Det är en del jobb med att starta en sajt, inte bara tekniskt utan för att kunna hittas i sökmotorer och sociala medier måste man finnas med ett tag. Tidigare har varje MTBO arrangemang som velat marknadsföra sig skapa sitt eget konto på sociala medier och ibland även sin egen domän. Det fungerar ok men tyvärr försvinner kontinuiteten och ingen sajt blir auktoritär utan finns bara en kort stund för att sen försvinna. Med mountainbikeorientering.se finns det möjlighet att få en eller flera sidor eller en sub-domän för enskilda arrangemang/projekt, förhoppningsvis kommer arrangörer av lite större tävlingar att nappa på det i framtiden.

Sajten är designad för att ha låga driftkostnader, den är skriven i TypeScript/JavaScript med stöd för Tailwind, är statiskt genererad och ligger på ett content delivery network (CDN) som också gör den snabb.

Blåudd MTBO står för kostnaden för domännamn.

Du hittar den nya sajten på: