Nya kontrollställningar för mountainbikeorientering!

En ny modell av kontrollställningar har nu tagits fram och tillverkats. Totalt 120 stycken finns att hyra för att underlätta för arrangörer.

Magnus Blåudd
Magnus Blåudd
Nya kontrollställningar för mountainbikeorientering!

Under våren har det byggs det 120 stycken kontrollställningar för att underlätta för arrangörer att arrangera MTBO tävlingar. Dom nya kontrollställningarna är av en förbättrad modell som endast är 118 cm lång, optimerade både för att smidigt kunna fraktas och sättas ut i skogen. Den kortare längden gör dessutom att den inte syns på lika långt håll som tidigare modeller utan är lite mer diskret i terrängen.

Bilder som visar hur kontrollställningarna för MTB-orientering byggdes

Byggande av kontrollställningar för MTBO under vintern 2024

Den nya modellen består av en hållare för Sportident BS11 tidtagningsenhet, stiftklämma som backup och en krok för att hänga orienteringsskärmen på. Den gula glasfiberstången avslutas med en svart krympslang för att ge ett snyggt avslut. Skylt med kodsiffra som är synligt från två håll gör det enkelt för deltagaren att se kodsiffran oavsett vilket håll den kommer ifrån. Vattenfast papper används för att tillverka skyltarna, dom håller flera gånger men vid behov kan man skriva ut nya för att komplettera eller kanske ha sin egen eller sponsorns logga på. Det finns dubbla uppsättningar med kodsiffror för att man ska kunna förbereda nästa tävling samtidigt som en tävling pågår.

Anledningen till att det finns just 120 är att Blåudd MTBO's sportident paket för MTBO har 60 tidtagnings enheter. För att arrangera en flerdagars tävling med 60 kontroller vill man gärna kunna förbereda nästkommande dag och då går det åt upp till 120 kontrollställningar.

För att enkelt kunna transportera ställningarna buntas dom ihop i 10-pack med gula 1,5 meter långa spännband. Fyra buntar med 10-pack kan enkelt skickas med fraktfirma till en rimlig kostnad då dom faller väl inom storleks- och viktgränserna. För transport ut i skogen buntar man ihop i antal enligt hur dom ska sättas ut, då fungerar spännbandet som ett koger på ryggen och ger händerna fria. Utsättning görs gärna till fots och även om det är möjligt att cykla med ställningarna på ryggen uppmanar vi till största försiktighet.

Vi har tidigare skrivit att det fanns möjlighet att använda dom 150 kontrollställningar av liknande modell som tidigare byggts men det har av olika anledningar visat sig för komplicerat att få tillgång till dom så nu finns den här möjligheten istället.

Nu ser vi fram mot en fantastisk MTBO säsong 2024 med massor av full fart både i Sverige och andra länder.