SIAC batteribyte vart tredje år

SIAC pinnen drivs av ett litet batteri och för bästa funktion rekommenderas att byta det vart tredje år. Här kan du läsa mer om hur det går till.

Magnus Blåudd
Magnus Blåudd
SIAC batteribyte vart tredje år

Under 2021 arrangerades totalt 8 stycken MTBO tävlingar med dom nya kraftfullare BS11 enheterna, det var väldigt uppskattat och blev ett lyft för sporten. Under 2022 kommer vi fortsätta njuta av Sportident Air+ (SIAC) med touchfree så passa på att serva din pinne (och cykel) nu!

Ett inkörningsproblem som uppstod var att en del deltagare hade en SIAC-pinne vars batteri tog slut och därmed kunde dom inte stämpla kontaktlöst längre. Efter lite analyserande kunde vi se ett tydligt mönster och det var endast pinnar äldre än tre år som hade slutat fungera.

Först funderade vi på om detta var ett problem som bara drabbat Sverige, men senare under hösten framkom det att även orienterare i andra länder råkat ut för samma sak. Tänker man efter så inser man att det såklart är ett pyttelitet batteri inuti pinnen och att det ändå räcker i flera år är ganska imponerande, jämför med en mobil telefon som måste laddas varje dag trots betydligt större batteri.

Sportident har nu gjort det lite tydligare att det finns ett batteri med begränsad livslängd inuti pinnen genom att på undersidan av nytillverkade SIAC-pinnar skriva datumet - se bilden nedan. Det nämns också i deras användarmanual att man bör byta efter tre år.

Bytesdatum finns skrivet på nytillverkade SIAC pinnar

Bytesdatum finns skrivet på nytillverkade SIAC pinnar

Hur vet man då när det är dags för SIAC service?
Det är ju inte alltid så lätt att komma ihåg när pinnen är köpt, men det finns som tur är tre olika sätt att ta reda på det:

  • På nya SIAC fins datumet skrivet på undersidan (se bild ovan).
  • Du kan också skriva in pinnens nummer på https://www.sportident.com/siacservice/, då visas när den tillverkades och när batteri byte rekommenderas.
    Koll på batteridatum
  • I programmet SPORTident Config+ kan man läsa av pinnens tillverkningsdatum och sen lägga på tre år.

Hur beställer man SIAC service
Det finns två olika sätt att får sin SIAC-pinne servad:

  • Enklast för oss i Sverige är att köpa "BATTERIBYTE SIAC AIR+" på https://www.sportident.se/hem/177-batteribyte-siac.html. Efter köp skickas pinnen till adressen som står på den sidan.
  • Ett annat alternativ är att skicka direkt till Sportident i Tyskland, genom att använda detta FORMULÄR. Även här får man skicka pinnen till den adress som anges. Räkningen kommer i efterhand.

Förbättringsmöjligheter
Inför säsongen 2022 hoppas vi att det ska bli lite enklare att hitta dom pinnar som riskerar att ta slut genom något av följande:

  • SIAC battery test enheten's programvara kan förbättras så att den ger en varningssignal för pinnar äldre än tre år.
  • SI Config+ eller program som MEOS eller OLA kan användas på en dator och visa grön, gult eller rött beroende på pinnens ålder och batteristatus. Troligen skulle det vara mer användarvänligt och lättare att förstå även om det kräver ytterligare en dator.

Men som sagt, för att vara säker på att inte batteriet i din SIAC-pinne tar slut så se till att skicka in den för service nu!