MeOS 3.8 kontrollerar SIAC batteristatus

Tidtagningsprogrammet MeOS kontrollerar nu SIAC pinnens batteristatus vid avläsning.

Magnus Blåudd
Magnus Blåudd
MeOS 3.8 kontrollerar SIAC batteristatus

Nu har tidtagningsprogrammet MEOS i version 3.8 fått stöd för att i samband med avläsning av SIAC pinnen även läsa ur dess batterispänning. Efter att pinnen lästs av skrives en extra rad ut både på sträcktidsutskriften (se bilden) och även på skärmen. Om batterispänningen är för låg så kommer även en text att skrivas ut där deltagaren uppmanas att byta pinne.

Den nya funktionen kan även användas för att göra batterikontroll innan tävlingen genom att ställa upp en bärbar dator med MeOS och en avläsare på väg till start. Rekommendationen är att använda pinnen på en liten testbana innan denna kontrollavläsning. Det är inte nödvändigt att ha en sträcktidsskrivare inkopplad eftersom samma information syns på skärmen, på så sätt sparar man på papper och behöver inte ha ytterligare skrivare.

Det här är en mycket efterlängtad funktion och gör det enklare att hålla på reda när spänningen i SIAC pinnen börjar sjunka. Men kom ihåg att det fortfarande är nödvändigt att lämna sin pinne på batteri service vart tredje år för bästa funktion - speciellt när vi tävlar i MTBO med enheter utan hål att stämpla i.

Förbättringsmöjligheter
Det finns fortfarande utrymme för förbättringar, baserat på de slutsatser vi i Sverige, andra länder och även SportIdent dragit om att batteriservice behöver göras efter tre år för att få en tillförlitlig funktion så borde även batteriets ålder kontrolleras i samband med avläsning och om det är äldre än tre år ska deltagaren uppmanas att serva sin pinne. För att göra det enkelt att läsa på skärmen skulle det även vara bra om texten var stor och att hela skärmen blev grön, gul eller röd.

Vi får se om liknande funktion även kommer i SI Config+ eller OLA framöver.

Du hittar mer information om alla nyheter i MeOS på https://www.melin.nu/meos/